lördag 13 juni 2009

Det gäller att tänka framåt

Det går åt enorma mängder mjölk här hemma sedan sommarlovet började. I torsdags kväll inhandlade jag fyra liter mjölk Jag tänkte att nu tar jag i så att det räcker ett par dagar. Men på fredag kväll, ganska exakt 24 timmar senare, finns där ingen mjölk när jag ska duka fram den. Fyra liter mjölk har uppslukats och är ingenstans att finna i vårt kylskåp.

Jag undrar om mina barn har skaffat sig ett nytt fritidsintresse, om de i det fördolda anordnar mjölkhävartävlingar för alla ungar som bor på gården. Eller tänk, det vore faktiskt ännu värre, tänk om de ställer till med Rave-fester när vi är på jobbet. Vi sådana tillställningar har jag hört att det dricks enorma mängder vatten. Kanske har våra barn gjort en liten försvenskad twist på det hela, så att de hinkar mjölk istället för vatten. Det skulle förstås också kunna vara så att de har tagit bussen in till närmsta samhälle och delat ut mjölk till hemlösa och behövande. Nu har jag aldrig sett till några hemlösa just där, men det kan ändå inte uteslutas.

Kanske vore det idé att skaffa sig en egen mjölkko så att man slapp det här eviga släpandet på tunga kassar. Den yttersta tiden närmar sig ju trots allt, och man kan inte leva på bara gurkor och sockerärtor. Jag tänker att den skulle kunna hålla till i hagen som gränsar till våran trädgård. Om den är av en sådan sort som inte gillar regn skulle den få kunna få vara i car porten om det dåliga vädret ser ut att hålla i sig. Där bodde våra vanvårdade kaniner innan de flyttade till andra sidan stan (till vad som för dem måste framstå som kaninhimlen).  Jag tror att kossan skulle kunna trivas riktigt bra där, inklämd mellan vinterdäck, sparkcyklar och allsköns plastleksaker. 

Inte bara skulle vi alltid ha mjölk på bordet; vi skulle också kunna lära oss att ysta ost och göra vår egen filmjölk. Våra redan långa barn skulle bli ännu längre, och den bistra, yttersta tiden kanske blev något, lite lättare att uthärda. Och inte skulle vi kalla henne för Rosa eller Tindra eller något annat menlöst och intetsägande som kor har hetat i alla tider. Nej, Harmageddon skulle hon heta, vår alldeles egen lilla mjölkko.  Och eftersom att jag redan sköter det mesta av tvätt och inhandling i det här hushållet, så tycker jag att det inte är mer än rätt att någon annan i familjen mockar. Ja, ju mer jag tänker på det... pax att inte mocka.

6 kommentarer:

Rösten från kylan sa...

Det där med kon verkar intressant, men kanske det vore idé att se utvecklingen inom det agrara området innan du ger dig på det animala.
Ett annat problem kan ju vara att någon i omgivningen lider av koskräck, som kan kräva vaccinering eller annan förebyggande behandling.

Makena sa...

4 liter mjölk. Nej men det kommer man ju ingenstans med. Vi brukar ibland köpa 8 och det ryker ganska snabbt...Men innan ni skaffar en ko. Kolla på barnfilmen Kajsas Ko och se om det verkligen är vad ni är ute efter hihi

F ö är jag mkt lättad att höra att kaninen kommit till kaninhimlen. Tyckte faktiskt riktigt synd om den (eller var det fler?) när du beskrev dess (icke) skötsel ;-)

malin E sa...

Köper 10 liter varje fredag när jag handlar, brukar räcka typ till tors morgon...

Ems sa...

FYRA LITER!?!
Det räcker ju ingenting!
Själv köper jag aldrig mindre än 10liter per gång, (då får man dessutom rabatt om man köper andra varor för minst 100 kr, vilket man ju för det mesta gör) Och 10 liter mjölk köper jag två gånger i veckan.
Ska vi köpa ko ihop? Den kan ju mjölka åt båda våra hushåll..
Men jag säger som du, kära Pingu - pax att inte mocka! (Det är det man har man och barn till, eller hur ;-P)

Linus sa...

Gick faktiskt i liknande tankar för några veckor sedan. "Ja, kanske man ska ta och köpa lite trädgårdsredskap och lite frön och sättpotatis nu när man fortfarande har lite pengar kvar, så familjen kan överleva..." :)

Vet inte vad ÖBO säger dock om jag förvandlar min 20 kvadratmeters tomt till odlingsplats, men de kanske har medlidande om jag berättar om den yttersta tiden.

Agda-Magda sa...

Rösten från kylan! Den här aspekten med koskräck stämmer verkligen till eftertanke... Det här med en egen mjölkko kan ju bli en ganska dyr historia om man också åker på att bekosta grannarnas KBT-terapi.

Makena! Ska verkligen kolla in den där ko-filmen innan jag gör slag i saken. Och ja, våra kaniner har det verkligen mycket bättre nu när de är hos Omdahls. Det är sådana människor som ska ha djur, inte vi. Kanske faller allt med kon redan här; om man inte kan sköta sina kaniner kanske man inte bör skaffa en ko.

Malin E! 10 liter varje fredag... tänk när barnen blir tonåringar! Då kanske det enda raka är att skaffa sig en egen mjlökbil - eller en ko. Kul att du har hittat hit förresten!

Ems! 20 liter i veckan!?! Jag tror verkligen att ni behöver en egen ko! Jag tycker att du har en väldigt sund syn på det här med barn, vad annars ska man ha dem till...;-).

Linus! Där ser du, vi är på samma spår! Och man kan ju tycka att din tomt är din tomt. Om du vill odla den sönder och samman så borde det rimligen vara din ensak. ÖBO ska inte lägga näsan i blöt när vi gör det vi tror är bäst för våra familjer. Som man bäddar får man ligga, eller hur det nu var.

 
gästbok och besöksräknare