måndag 2 november 2009

Årets julklapp är en bok...

Ni na ni na ni na naa, ni nannan na ni na

Ni na ni na ninni nannan na ninni nannan naa ni naa

Nannan naa ni naa

Ni na ni nannan na ni nam ninni nannan naa ni naa

Ni na ni na ninni nannan na ninni nannan naa ni naa

Nannan naa ni naa


Dagens boktips:

"Jesus gick vidare och kyrkan står kvar" av Carl-Henric Jaktlund

Om du lyckats para ihop ovanstående "Ni na ni na"-text med rätt melodi (det bevisar i så fall att du inte föddes igår eller så är du kanske ifrån Norge), om du är är troende, så bör du läsa Carl-Henrik Jaktlunds bok. Faktum är att man skulle kunna läsa den med stor behållning även om man inte är ett dugg intresserad av kristna frågor av den enkla anledningen att den är så illa välskriven.Överraskande och omväxlande, dödsallvarlig och underhållande. Det här är en väldigt ärlig bok. Ena stunden bränner tårarna under ögonlocken (kanske mest av allt för att igenkänningsfaktorn stundtals blir så hög), och sedan, i nästa stund så skrattar man högt. Författaren är frikostig och bjussar på sonens reflektioner över luggen som inte längre finns; "Men du pappa, du har ju bara panna. Vi får köpa nytt hår till dig, på Ikea". Vilken klassiker!Men mest av allt så blir jag tröstad; tröstad, uppmuntrad och lite lättad på något sätt. Det är alltid lika fantastiskt när någon lyckas sätta ord på saker och ting. Särskilt då på sådant som man själv har vänt och vridit på och skärskådat intill navelskådning, utan att för den skull riktigt lyckas bena ut och än mindre formulera.Jag inser att boken i stora drag handlar om varför så många unga människor "växer upp och bort" från församlingen, som författaren uttrycker det. Men trots att mitt liv inte har tagit vägen bort från församlingen, så kan jag ändå inte bli kvitt känslan att det är mig han skriver om. Han skriver om mitt drygt 20-30 åriga jag som jag upptäckte, inte utan viss förskräckelse. Han skriver om mig just den tid i livet då jag stod med blöjor upp till armbågarna och började upptäcka att det finns något som kallas för gråzoner. Han skriver om någon som plötsligt står där med fler frågor än svar, men som Jesus ändå frivilligt väljer att slå följe med...Jag ska inte paja hela boktipset genom att lägga upp en hel massa lösryckta citat (även om jag har god lust för det finns så många guldkorn). Men ett till citat måste jag få ta med. Så här skriver Carl-Henric:"För några år sedan läste jag en debattartikel av en frustrerad femtiotalist som suckade över sin egen generation, och andra vuxna, som verkar ha förlorat sin första kärlek och lutar sig tillbaka medan de överlåter åt de unga att 'föra väckelsen vidare'. Det finns en osund ungdomskult inom kristenheten var hans slutsats.

Jag delar den uppfattningen, men från en annan vinkel. Tänk om en del vuxna tar ett eller flera steg tillbaka av helt andra orsaker än att de fokuserat på materialism, världslighet och bekvämlighet. Tänk om de tagit sina steg tillbaka för att de bär på en skam över vilka de blivit. Eller rättare sagt: Vilka de inte längre är.

Tänk om den där ungdomskulten faktiskt, minst lika mycket som att överlämna allt till de unga, handlar om att vuxna känner att de borde vara som de unga.

Jag tror att det är så. Somliga behöver utmaningen att vända tillbaka till något man tappat men minst lika många - jag tror fler - behöver snarare uppmanas och utmanas att frimodigt leva ut sin tro där de nu är. Mitt i vuxenlivet.

Ungdomsåren är en stor gåva, en möjlighet att tränga nära Gud. Men det blir ett problem om den livsperioden blir en måttståck som innebär ett hinder för att möta och tjäna Gud i andra skeden av livet"

Så skönt att inte behöva tråna efter en kristen tidsmaskin som tar en tillbaks till det som var, till känslor som man hade och upplevelser som man gjorde. Tänk att istället få tacka Gud för allt som han har gjort och gett, och tryggt vila i att Han är här och nu. Vår Pappa, universums Herre, är inte rädd för vare sig våra känslor eller vår brist på sådana, och det bästa av allt är Han gärna slår följe med oss.

Jag antar att det vid det här laget är onödigt att påpeka att årets julklapp är en bok...

8 kommentarer:

Anna sa...

Man kanske skulle ge den till sig själv i julklapp...

Anonym sa...

Såå intressant! Mycket träffande! Måste genast införskaffa!
Mysigt det var att få umgås och dela en skål räkor sådär på en fredagskväll!
Stor kram och tack för tipset!
/ Malin E

Mina dagar sa...

Men va lustigt, i år har jag tänkt att jag bara ska köpa böcker i julklapp till nära och kära.
Tack för tipset!

Trevlig helg!

Rakel sa...

Nu blev jag sugen, inte bara bara på boken du tipsade om utan också att köpa en regnbågssoffa till vardagsrummet.

Agda-Magda sa...

Anna! Det tycker jag är en jättebra idé! Och när du har köpt en till dig själv, så tycker jag att du ska passa på att köpa så att du kan ge till alla andra som du tycker om. Så bra är den!

Malin! Ja, skynda att införskaffa! Visst var det mysigt att vältra sig i räklyx och bara umgås och prata, prata, prata. Kram!

Mina dagar! Välkommen hit! Boken är helt kanon, en sådan där som nästan inte går att lägga ifrån sig.

Rakel! Spring med visionen vetja; boken är kanon, och en regnbågsfärgad soffa kan väl aldrig bli fel. Eller...;-)?

Anonym sa...

Oj. Det här var ytterst trivsam läsning efter mycket slit, tänkande och formulerande. Det värmer storligen att höra att boken hittar hem till människor och får vara till nytta och betydelse.
Tack, och allt gott!
/Carl-Henric Jaktlund

Agda-Magda sa...

Carl-Henric! Det känns nästan lite högtidligt att konstatera att min idol(det där ordvalet blev ganska nördigt, men jag kommer inte på något bättre just nu. Jag följer faktiskt din blogg helt slaviskt.)har lämnat en kommentar. Din bok blev verkligen till hjälp för mig, så enormt STORT TACK!

Anonym sa...

:-) Tack igen. Och återigen, så roligt att höra att boken blir till hjälp.
/Carl-Henric Jaktlund

 
gästbok och besöksräknare