tisdag 31 mars 2009

Några utdrag ur "Kom, var mitt ljus"

För ett tag sedan läste jag Moder Teresas (halvt ofrivilliga?) självbiografi "Kom, var mitt ljus". Boken bygger på breven som utväxlades mellan Moder Teresa och hennes själasörjare från det att hon lämnade Albanien som ung kvinna tills dess att hon dog 1997. Jag har ulkat och snörvlat mig igenom större delen av boken, både tagen och tröstad. Tänk att alla har sin kamp att utkämpa! Inte ens Moder Teresa, som förmodligen måste vara en av de mest respekterade kristna i modern tid, slapp undan.

Den här boken kommer du förmodligen aldrig att hitta insprängd bland de övriga kioskvältarna i hyllan på Pressbyrån. Däremot är det en bok att ta fram om man vill bli uppmuntrad, utmanad, tröstad och påmind om vad det är att älska Jesus. "Kom, var mitt ljus" är otroligt magstark, och vissa delar ska jag villigt erkänna att jag inte riktigt begriper mig på. Men jag lämnar det jag inte förstår utan att haka upp mig och plocka isär i all oändlighet. Hennes liv talar så högt, och jag vill bara lyssna. Här kommer några av mina favoritcitat.

"VEM ÄR JESUS FÖR MIG?
Jesus är Ordet som blivit Kött.
Jesus är livets bröd.
Jesus är offret som offras för våra synder på korset.
Jesus är offergåvan som frambärs i den heliga Mässan för världens och mina synder.
Jesus är order - att uttala.
Jesus är sanningen - att berätta.
Jesus är vägen - att vandra.
Jesus är ljuset - som ska tändas.
Jesus är livet - att leva.
Jesus är kärleken - att älska.
Jesus är glädjen - att dela.
Jesus är offergåvan - att frambära.
Jesus är friden - att ge.
Jesus är livets Bröd - att äta.
Jesus är den hungrige - att mätta.
Jesus är den törstige - vars törst ska släckas.
Jesus är den nakne - att kläda.
Jesus är den hemlösa - att bjuda in.
Jesus är den sjuke - att bota.
Jesus är den ensamme - att älska.
Jesus är den oönskade - som ska bli önskad.
Jesus är den leprasjuke - vars sår ska tvättas.
Jesus är tiggaren - som ska få ett leende.
Jesus är den druckne - som jag ska lyssna till.
Jesus är den utvevcklingsstörde - att beskydda.
Jesus är det lilla barnet - att ta i famn.
Jesus är den blinde - att leda.
Jesus är den stumme - att tala för.
Jesus är den handikappade - att gå tillsammans med.
Jesus är den drogberoende - att behandla som en vän.
Jesus är den prostituerade - att ta ur faran och hjälpa.
Jesus är fången - att besöka.
Jesus är gamlingen - att betjäna."

Moder Teresa berättar från en av sina många dagar i slummen:
"För tre dagar sedan plockade vi upp två personer som åts levande av maskar. Korsets kval speglades i deras ansikten. -Så fasansfull fattigdomen är, om man inte är älskad. -Efter att vi hade gjort det bekvämt för dem - ni skulle ha sett förändringen. Den gamle mannen bad om en cigarett och så underbart av Gud - i min väska fanns två paket med de bästa cigaretterna. En rik man gav dem till mig samma morgon på gatan. Gud tänkte på vad denne gamle man längtade efter."

Jag undrar i mitt stilla sinne vad jag skulle sagt om någon hade kommit fram till mig på gatan och velat ge mig två paket cigaretter. Förmodligen något i stil med "men så snällt av dig att vilja ge mig dina cigaretter! Men nu är det faktiskt så att jag röker inte, det är ju både dyrt och skadligt för kroppen... bla bla bla... lungcancer... bla bla bla... och sämre kondition.... bla bla bla... och har du förresten hörst talas om Non smoking generation...bla bla bla... och jag är förresten kristen så jag behöver inte den där nikotinkicken för jag är så lycklig och avslappad i alla fall...". I sådana här lägen tänker man att det är ju för väl att alla inte är som jag.

När Moder Teresa på äldre dagar började resa runt i världen, i bl.a. Europa och U.S.A., upptäckte hon en för henne ny sorts fattigdom: ensamheten och isoleringen hos välbeställda människor. Hon kallade det för en av de stora sjukdomarna, värre än både tuberkulos och cancer. Så här skrev hon i ett av sina brev:
"De var välbeställda människor. De hade allting i sitt hem. Ändå höll de på att dö av ensamhet och längtade ihjäl sig efter att få höra en kärleksfull röst.
Hur vet vi att det inte finns någon sådan människa intill vårt hem? Vet vi vilka de är, var de finns? Låt oss leta reda på dem och, när vi hittar dem, älska dem. Sedan när vi älskar dem ska vi tjäna dem.
Idag älskar Gud världen så mycket att Han utger er, Han utger mig, till att älska världen, till att vara hans kärlek, hans medlidande. Det är en sådan vacker tanke för oss - och en övertygelse - att ni och jag kan vara den kärleken och det medlidandet.
Vet vi vilka våra egna fattiga är? Känner vi vår granne, de fattiga i vårt eget område? Det är så lätt att tala om de fattiga på annat håll. Mycket ofta har vi dem som lider, vi har de ensamma, vi har människorna - gamla, oönskade, eländiga till sinnes - och de finns nära oss och vi känner dem inte ens. Vi har inte ens tid att le mot dem."

Slut på citat.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Detta var SÅÅÅÅÅ bra! Tack min vän för underbara ord!
Låt oss vara Jesus för andra människor.
Tesan

Makena sa...

Så härligt att läsa. Sådan vill jag vara! Jesus hjälp mig!

Frida sa...

Den boken vill jag ha. Och jag ska se Jesus i mina grannar idag! Jag bor i ett område fullt av Jesusar. Har ni hört Steven Curtis Chapmans låt "What now". Den är på samma tema och ibland är jag tvungen att spola förbi den så jag inte blir så berörd att jag gråter. "I may not look like what you expected, but if you remember this is right here I said I would be. What now. What will you do now that you found me."

Agda-Magda sa...

Teseresan!Visst blir man utmanad...Stor kram till dig underbara vän.

Makena! Jag med! Jag vill också bli mer sådan.

Frida!Du och jag har grinat till samma låt. Jag tycker att det är en av de absolut bästa låtar som SCC har skrivit

Mammablomman sa...

Kära nån! Visst får man sig en tankeställare...att inte vara dömande mot andra människor utan att istället älska dom för den som dom är, inte för vad de gör, ser ut eller hur de har det.
Starkt skrivet , dels av Moder T men oxå av dig , Magda!

Agda-Magda sa...

Mammablomman! Moder Teresa har helt klart en hel del att komma med... Nu tror jag att jag måste gå in och läsa vad Mammablomman skriver också.

 
gästbok och besöksräknare